Harmössen, Chinchillidae, zool., en till gnagarnas ordning hörande familj, igenkännas derpå att öfverkäkens framtänder äro två, vadbenet skildt från skenbenet, öfverkäkens ok-utskott delade genom stora undre ögonhålskanaler, nyckelbenet fullständigt, kindtänderna lika många ofvan och nedan, med kronorna afdelade i emaljomslutna lameller. -- Dithörande arter äro hemma i Syd-Amerika och uppehålla sig i bergstrakter nära snögränsen; en enda art lefver på hedar. Harmössen bo i klipphålor eller i af dem sjelfva gräfda gångar, äro sällskapliga, föröka sig starkt, lefva af växtämnen, äro i rörelse under dygnets mörkare del, hafva godt kött och synnerligen värderikt skinn samt trifvas väl såsom tamdjur. C. R. S.
Nordisk familjebok · första upplagan
Harmössen
Ämne: Däggdjur: släkten och familjer · Djurriket (zoologi, husdjur och djursläkten)
Nordisk familjebok, 1:a uppl., band 6 (1883), sp. 765 · visa i originalet · läs på runeberg.org ↗