Jassanan, Parra jacana, zool., hör till underfamiljen bladhöns (Parrinae) af de sumphönsartade foglarnas familj och vadarnas ordning inom foglarnas klass. Fogeln har naken pannplåt samt är svart på hufvudet, halsen, bröstet och buken, men rödbrun på ryggen, vingarna och bukens sidor; vingpennorna äro gulgröna, i spetsen svarta, och stjertpennorna mörkt rödbruna. Längden stiger till 25 cm. Från Guayana till Paraguay saknas jassanan icke vid något stillastående vatten, som delvis är betäckt med stora vattenväxters blad, på hvilka hon springer omkring. Emedan hon är allmänt omtyckt, uppehåller hon sig ofta i närheten af menniskoboningar. För öfrigt träffas hon såväl i närheten af kusten som långt inuti landet, äfven midt i urskogarna. Jassanan lefver af vatteninsekter och deras larver, men äfven af frön. Att tämja henne lär ej vara förbundet med någon större svårighet. C. R. S.
Nordisk familjebok · första upplagan
Jassanan
Ämne: Fågelfamiljer, fågelsläkten och fågelarter · Fåglar
Nordisk familjebok, 1:a uppl., band 7 (1884), sp. 1080 · visa i originalet · läs på runeberg.org ↗