Markattorna, Cercopithecus, zool., bilda ett slägte inom hundapornas underfamilj (Cynopithecinae), de smalnäsiga apornas familj, de tvåhändtas ordning och däggdjurens klass. Dithörande arter äro hemma på Afrikas fastland mellan vändkretsarna; en art finnes dessutom på Madagaskar. De hafva nätt byggd kropp och fina lemmar, små händer med lång tumme, lång svans utan tofs, framskjutande nos samt stora kindpåsar och sittvalkar. Markattorna höra till
de sällskapligaste, rörligaste och muntraste bland alla apor, träffas nästan alltid i större skaror och göra ofantlig skada genom att plundra sädesfält. Härvid stå de under ledning af en gammal hanne, som med ytterlig omsorg vakar öfver flockens säkerhet. Märker han någon fara, utstöter han ett varningsljud, hvarvid alla skynda bort till närmaste trädgrupp eller skog, men dock ej underlåta att taga med sig så mycket byte som möjligt. Af rofdjuren hafva markattorna föga att frukta, och mot roflbglarna försvara de sig med framgång. För ormar och andra kräldjur hysa de deremot stor fruktan. Utom frukter, säd och andra växtämnen förtära markattorna gerna fogelägg och fogelungar. Fortplantningen synes icke vara bunden vid någon viss årstid. Om de tämjas, hvilket icke möter någon svårighet, fortplanta de sig äfvenledes vid sorgfällig vård. De lägga som tama i dagen stort förstånd, beräknande slughet och stor godmodighet; ofta äro de dock okynniga och svåra att vänja af med sina olater. -- Bland hithörande arter kunna nämnas följande. Morapan, C. fuliginosus, är ofvan svart, undertill skiffergrå till gulhvit; ansigtet och händerna äro svarta, öfre ögonlocken hvita. Kroppens längd 56, svansens 48 cm. Arten är hemma i vestra Afrika. -- Gröngrå markattan, C. sabaeus, är gröngrå, spräcklig af svart, undertill hvitaktig; ansigtet, öronen och händerna äro svarta, svansspetsen gulaktig. Kroppens längd 48, svansens 64 cm. Denna apa förekommer i östra Afrika samt är mycket vanlig i menagerier och djurgårdar. -- Diana-apan, C. Diana, är af den föregåendes storlek, ofvan mörkt askfärgad, med ett rödbrunt längdstreck på ryggen; skägget, som saknas hos honan, och undre kroppsdelarna äro hvita. Djuret är hemma i Guinea. C. R. S.
