Veckelbjörnen (honingsbjörnen, kinkajou), Cercoleptes caudivolvulus, zool., hör till familjen Procyonidae och ordningen rofdjur bland däggdjuren. Han skiljer sig från de med honom beslägtade amerikanska tvättoch näsbjörnarna till det yttre företrädesvis
genom sin långa gripsvans och sitt rundade, nästan kattlika hufvud. Kroppen är långsträckt, liknande vesslans. Öronen äro korta och fällen mjuk, grågul, med rödaktig anstrykning. Han är så stor som en vanlig katt. Veckelbjörnen förekommer i Central-Amerika och de nordligare delarna af Syd-Amerika samt lefver i urskogarnas träd företrädesvis i närheten af större floder. Dagen tillbringar han sofvande i något ihåligt träd, men om natten är han i liflig rörelse. Han klättrar med stor skicklighet, hvarvid den långa gripsvansen gör honom förträffliga tjenster. Födan består af frukter, honing, ägg samt smärre foglar och däggdjur. Fångenskapen uthärdar han väl samt blir mycket tam och tillgifven. L-e.