Read Runeberg

Nordisk familjebok · första upplagan

Gapnäbbar

Ämne: Fågelfamiljer, fågelsläkten och fågelarter · Fåglar

Nordisk familjebok, 1:a uppl., band 5 (1882), sp. 876–877 · visa i originalet · läs på runeberg.org ↗

Gapnäbbar, Anastomus, zool., är ett till storkarna närstående slägte, hvilket utmärker sig derigenom att näbben är kort och hoptryckt samt att de fint tandade käkkanterna blott mot roten och spetsen sluta tillhopa, men på midten äro åtskilda och der lemna en ansenlig öppning mellan sig. Afrikanska gapnäbben, Anastomus lamelligerus, är något mindre än en stork, eller ungefär 86 cm. lång. I förhållande till öfriga storkar företer han den olikheten att halsens, bukens och lårens alla fjäderspolar (ungefär som hos sidensvansen eller sonneratshönset) äro i spetsen ombildade till långa, smala, horn- eller broskartade skifvor, hvilka liksom spolarna skimra i grönt och purpurrödt samt förläna en egendomlig skönhet åt fjäderdrägten, som annars skulle synas svart. Fogeln tillhör mellersta och södra Afrika samt Madagaskar. Han lefver förnämligast af snäckor och musslor, hvilka han öppnar med stor skicklighet. Både gamla och unga ätas; de senares kött betraktas vid Zambesi som en läckerhet. Indiska gapnäbben, Anastomus coromandelicus, förekommer i norra och mellersta Indien samt jagas der med falskar eller fångas i snaror, med musslor till lockbete. C. R. S.