Sida 343
TJÄDER OCH ORRE. 343
Tjädern — Tetrao tirogaUus — är den största och ädlaste af orrfåglarnes familj, till b vilken ock vår prärihÖDa och hjärpe höra.
En fullväxt tjäder väger från tio till t olf marker och i enstaka fall betydligt mer. I storlek närmar sig denna fågel Amerikas vilda kalkon.
Tjädern häckar inom ett vidsträckt område i två världsdelar, på olika breddgrader och med olika temperatur. Han träffas från norra Spaniens och Greklands skogsberg i söder genom hela Europa norrut i de flesta högt belägna skogslandskap, hvilka utgöra en lämplig vistelseort för honom, och där han ännu icke blifvit utrotad af menniskan. Särskildt förekommer han ymnigt i de stora tall- och granskogarna på Skandinaviska halfön, i Einland och liyssland samt i norra Asiens vida skogstrakter.
Tjädern är en ovanligt härdig fågel. I Sverige och Norge förekommer han talrikt upp till och norr om polcirkeln ända till sjuttonde graden nordlig bredd. Han kan stå ut med den starkaste köld bland den djupaste snö under de längsta vintrar; ofta håller han ut i hård väderlek genom att gräfva sig ned i snön och sålunda få värme och skydd.
Denna fågel lefver af den gröfsta och tarfligaste föda. Han lifnär sig med frön, knoppar och blad, barr af tall och gran, späda tallkottar, klöfver och gräs, alla slags bär, frön och sädeskorn samt många sorters insekter. Man har exempel på, att en tjäder midt i vintern under mer än en veckas tid uppehållit sig i ett och samma träd, där han lifnärt sig uteslutande med tallbarr och späda tallkottar.
Tjädern är en fågel, som företrädesvis vistas i skog bestående af tall eller af tall, blandad med björk, gran, lönn samt andra träd. Han älskar mer skogklädda sluttningar än skogstrakter med jämn mark och vill alltid hafva friskt vatten i närheten, vare sig en bäck eller en sjö eller ett kärr.
Han är icke flyttfågel, utan har stadig vistelseort, om han ock stundom af brist på föda eller andra orsaker finner sig nödgad till längre vandringar.
Till sina vanor liknar han i mycket vår amerikanska hjärpe, ehuru han är nära tio gånger så stor, och jag an
Källa: Internet Archive ·
















































































































































































































































































































































